19. tammikuuta 2017

ATPL - check'd!

Jälleen on hetki vierähtänyt viimeisimmästä kirjoituksesta, johtuen yksinkertaisesti koulutuksen intensiivisyydestä. Lentäminen on jälleen muuttunut astetta ammattimaisemmaksi, kun jatkoimme ansiolentäjän lupakirjaan tähtäävää lentokoulutusta Viron reissun muodossa. Lensimme aluksi mittarisäänöillä Malmi-Tallinna-Tartu, josta VFR:ssä Kuressareen tekemään läpilasku. Jotta homma ei menisi liian helpoksi, teimme myös low level diversion Pärnun päälle. Kartan kanssa suunnistaminen tuntuu yllättävän hankalalta, kun on tottunut ajamaan mittaria. Kuressaaresta lähdimme Kärdlan kautta kohti kotia, jolloin alkoikin jo hämärtyä ja päätimme pyytää IFR- selvityksen Malmille. Kaikenkaikkiaan erittäin opettavainen reissu!

Lensin loput päällikkötunnit kasaan joulukuussa, vanhalla kunnon OH-CAO:lla. Tuntipakettini vanhentui 2016 lopussa, joten iski pieni kiire saada loput 40 minuuttia kasaan. Onneksi yhtenä päivänä oli VFR- kelit ja kävin huruuttamassa mitäänsanomattoman paikallislennon. Nyt on 100h kokemusta päällikkönä!

Eilen kävin tekemässä Trafille ilma-aluksen yleistuntemuksen, suorituskyvyn, meteorologian ja general navigationin tentit, jotka olivatkin osaltani myös viimeiset liikennelentäjän teoriakokeet. Kaikki menivät läpi, joskin suorituskykyä ja ilma-aluksen yleistuntemusta olisi voinut vielä hieman kertailla. Suorituskyvyn koe tuntui itselleni vaikeimmalta, lähinnä koska kaavioita ja käyriä oli paljon ja aikaraja meinasi tulla vastaan. General navigation, joka on yleisen mielipiteen mukaan principles of flightin rinnalla yksi vaikeimpia aineita, sopi itselle hyvin ja väitän jopa nauttineeni siitä.

Olo on käsittämättömän helpottunut. ATPL- teorioiden opiskelu on huomattavasti rankempaa kuin etukäteen kuvittelisi - tämän ovat monet saaneet huomata! Kaikenkaikkiaan viimeisimmän kymmenen kuukauden saldo on noin 1100h teoriaa, sisältäen yli 8000 sivua A3 kokoisista kirjoista, reilut 16 000 harjoitustehtävää, 28 teoriakoetta ja 110h käytännön lentokoulutusta.



Homma jatkuu maanantaina mittaritarkkarin merkeissä, jonka jälkeen jäljellä on enää muutamia tunteja monimoottorikoulutusta ja monimoottorimittari- sekä ansiolentäjän lupakirjatarkkarit. Ohjaamoyhteistyökurssin käyn suorittamassa CRM Aviation Europessa Briteissä helmikuun lopussa, jonka jälkeen paperit ovat taskussa. Kaikki on sujunut erittäin joustavasti, laadukkaasti ja nopealla aikataululla kun on itse pystynyt laittamaan aikaa ja vaivaa reilusti opintoihin. Voin suositella Aeropolea lämpimästi kaikille, oli kyse yksityislentäjän harrastelupakirjasta tai ammattilentäjäkurssista.

Valmistuminen häämöttää edessä ja pitäisi varmaan jotain käyttöä koulutukselle myös saada. Palaan työnhakukuvioihin myöhemmin, mutta yhden lentotyötarjouksen olen jo vastaanottanut ja se on vakavassa harkinnassa. Olen myös mukana erään Suomalaisen lentoyhtiön rekrytointiprosessissa, jonka suhteen läpäisin lentotaitoarvioinnin ja työhaastattelu on edessä.